Digital Heritage Research Lab

Winter School 2022 Press Conference

ΤΕΠΑΚ/ Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά: Μια νέα εποχή στην Κύπρο στους τομείς του Ψηφιακού-Πολιτιστικού Τουρισμού και Διπλωματίας, μετά την ολοκλήρωση του πρωτοποριακού «Χειμερινού Σχολείου»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το «Χειμερινό Σχολείο» με τίτλο «Ψηφιακός και Πολιτιστικός Τουρισμός και Διπλωματία», το οποίο διήρκησε μια βδομάδα και κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Πρωταρχικός στόχος του «Χειμερινού Σχολείου» ήταν η  ανάπτυξη και προώθηση του αειφόρου τουρισμού σε χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης της τουριστικής εμπειρίας, μέσα από την προώθηση της «ζωντανής» κληρονομιάς και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Διοργανωτής του «Χειμερινού Σχολείου», το οποίο συγκέντρωσε 35 φοιτητές από 17 χώρες, ήταν η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η αντίστοιχη Έδρα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου (European Research Area -ERA), με την ονομασία Μνημοσύνη στο ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών για την Ανάπτυξη και Προώθηση Βιώσιμου Τουρισμού σε Χώρους Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εδρεύει στην Ελβετία (Università della Svizzera italiana). Η εμπειρία ήταν μοναδική για όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα στους φοιτητές, διότι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένες παρουσιάσεις από τους πλέον αρμόδιους και τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό και γνώρισαν επίσης από κοντά την Κύπρο και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Η εναρκτήρια τελετή του «Χειμερινού Σχολείου», πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2022 στη Λεμεσό, με την ενεργό συμμετοχή του Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββας Περδίου, του Πρέσβη της Ελβετίας Pierre-Yves Fux, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού,  Κυριάκου Χατζηγιάννη, του κατόχου της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών για την Ανάπτυξη και Προώθηση Βιώσιμου Τουρισμού, Lorenzo Cantoni, του κατόχου της Έδρας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά Κυριάκου Ευσταθίου και του προέδρου του Κυπριακού Τμήματος του ICOMOS, Χρύσανθου Πισσαρίδης.

Όλοι οι αξιωματούχοι συνεχάρησαν το ΤΕΠΑΚ και την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, για το μοναδικό στο είδος του «Χειμερινό Σχολείο», σε μια δύσκολη χρονική περίοδο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και από μεριάς τουριστικών αφίξεων.  Παράλληλα, η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια σημαντική συγκυρία για παρουσίασης σημαντικών νέων καινοτόμων προγραμμάτων της Κύπρου, όπως την προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι τον Μάιο, για ψηφιοποίηση περίπου 96.000 αρχαιοτήτων, από τις οποίες οι 82.000 βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Λευκωσίας και οι υπόλοιπες 14.000 σε άλλα κρατικά μουσεία, μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Παρουσιάστηκε επίσης το καινοτόμο έργο του Υφυπουργείου Τουρισμού, που αφορά στην αυθεντική διαδρομή εμπειριών, με την ονομασία «Heartland of Legends», μια διαδρομή 3.000 χιλιομέτρων «που περνά εξολοκλήρου από την ενδοχώρα της Κύπρου, τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές μας περιοχές» και εξέφρασε την ελπίδα πως «η διαδρομή θα λειτουργήσει ως ομπρέλα, κάτω από την οποία όλες οι αυθεντικές εμπειρίες της Κύπρου να μπορέσουν να ενταχθούν».

Κατά τη διάρκεια του «Χειμερινού Σχολείου», φοιτητές και συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές παρουσιάσεις, μεταξύ άλλων από τους, Γενικό Διευθυντή του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, του Αντιπρόεδρου ΚΕΒΕ Τουρισμού, Κώστας Γαλαταριώτης  ÎºÎ±Î¹ o Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Γεώργιος Καμπανέλλας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των παρουσιάσεων και τα ονόματα των εκλεκτών ομιλητών  Î²ÏÎ¯ÏƒÎºÎ¿Î½Ï„αι ÎµÎ´ÏŽ.

Οι φοιτητές, πέραν από το καθαρά εκπαιδευτικό κομμάτι, είχαν και την ευκαιρία να επισκεφθούν διάφορα μέρη της Κύπρου. Επισκέφθηκαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρο, όπου τους υποδέχθηκε ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Παναγιώτης Θεοδοσίου και ξεναγήθηκαν στο Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου εδρεύει η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. Επισκέφθηκαν επίσης, το Κυπριακό Οινομουσείο, το Κάστρο Κολοσσίου, το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού καθώς και το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, όπου έτυχαν υποδοχής από τον Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη, στο πλαίσιο της παρουσίασης «Ψηφιακός και Πολιτιστικός Τουρισμός και Διπλωματία 2022», όπου έγινε αναφορά στις δράσεις και πρακτικές που εφαρμόζονται στην περίπτωση της Λεμεσού.  Î•Ï€Î¹ÏƒÎºÎ­Ï†Î¸Î·ÎºÎ±Î½ επίσης, την επαρχία Πάφου με αφετηρία την Πέτρα του Ρομιού και στη συνέχεια το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Ενημερώθηκαν για την εμπειρία της Πάφου ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και έγινε αναφορά στις δράσεις του Δήμου για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, δίνοντας έμφαση στην μετατροπή της Πάφου σε «έξυπνη πόλη/smart city». Έγινε επίσης ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου, στο κάστρο της Πάφου καθώς και στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης.

Το «Χειμερινό Σχολείο» αποτελεί αδιαμφησβήτητα απαρχή μιας νέας εποχής στις θεματικές, Ψηφιακός και Πολιτιστικός Τουρισμός και Διπλωματία. Την ευχαρίστηση της εξέφρασε και η Silvia De Ascaniis, συντονίστρια της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών για την Ανάπτυξη και Προώθηση Βιώσιμου Τουρισμού σε Χώρους Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελβετίας, η οποία ανέφερε πως πρόκειται για την πιο σημαντική εκδήλωση της Έδρας της, η οποία γίνεται με φυσική παρουσία για πρώτη φορά μετά την πανδημία.

Ο Διευθυντής της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, Μαρίνος Ιωαννίδης, δήλωσε τέλος ότι, στόχος ήταν η εκπαίδευση των φοιτητών στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, σημειώνοντας πως « ο 21ος αιώνας έχει αναδειχθεί σαν η χρυσή εποχή της Πληροφορικής, η οποία έχει κυριαρχήσει στη ζωή του ανθρώπου».

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

You might be interested in …

Skip to content