Η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου ΑΠΟΛΛΩΝ Λεμεσού, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, με αφορμή την συμπλήρωση των εξήντα πέντε χρόνων ζωής του αθλητικού συλλόγου. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες και τα νέα δεδομένα με τον κορωνοϊο (covid-19), το πρωτόκολλο υπεγράφη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθ. Παναγιώτη Ζαφείρη και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του «Απόλλωνα» κ. Μαρίνο Ευσταθίου.
Η ομάδα του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, υπό τη διεύθυνση του Δρα. Μαρίνου Ιωαννίδη, θα προχωρήσει άμεσα στην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του ιστορικού αρχείου του Απόλλωνα Λεμεσού. Η διαδικασία ψηφιοποίησης του πλούσιου αρχείου θα συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης, στην προβολή της ιστορίας του συλλόγου και θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές φιλάθλων και πολιτών.
Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει κυρίως φωτογραφίες από την ίδρυση του σωματείου μέχρι και σήμερα, προβάλλοντας σημαντικές στιγμές της ιστορίας της ομάδας, της πόλης της Λεμεσού αλλά και της προώθησης της ευγενούς άμιλλας, του υψηλότερου ιδεώδους του αθλητισμού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το αρχείο περιλαμβάνει σημαντικά έγραφα όπως και το πρωτότυπο καταστατικό του σωματείου, το οποίο φέρει τις υπογραφές των ιδρυτικών μελών. Το σωματείο του Απόλλων Λεμεσού ιδρύθηκε το 1954 στη Λεμεσό με σκοπό την καλλιέργεια και διάδοση του αθλητισμού αλλά και την ανύψωση του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των νέων και έχει στο ενεργητικό του αρκετές άριστες διακρίσεις αλλά και συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις.
Αξίζει να αναφερθεί πως το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατέχει δυο μοναδικές έδρες ανά το παγκόσμιο, την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ και την Έδρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, ως αναγνώριση του σπουδαίου έργου που επιτελεί. Η αναγνώριση του παγκόσμιου ρόλου του Εργαστηρίου, επιβεβαιώνει, όχι μόνο την αξία του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τη συστηματική, μεθοδική, πρωτοπόρα και καινοτόμα εργασία του, όλα αυτά τα χρόνια, καθιστώντας την Κύπρο, παγκόσμιο κέντρο εξελίξεων στον χώρο της Επιστήμης, της Καινοτομίας, της Έρευνας και της διαμόρφωσης της παγκόσμιας πολιτικής στη διαχείριση και διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου. Το Εργαστήριο συνδράμει αδιαμφισβήτητα και στην ψηφιοποίηση της ιστορίας της Κύπρου, δείγμα του έργου που επιτελείται αποτελεί και η ψηφιοποίηση της εκκλησίας της Παναγίας της Ασίνου, της Εγκλείστρας του Αγίου Νεοφύτου, των Μεσαιωνικών κάστρων της Κύπρου, του ιστορικού αρχείου της Τράπεζας Κύπρου αλλά και πληθώρα άλλων αρχείων όπως Δήμων, Κοινοτήτων και Θρησκευτικών Ομάδων.
Τις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε, η διατήρηση της μνήμης και η διαφύλαξη και τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αναγκαία και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού.
Εικόνα 1: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ 8-0 (10 Σεπτεμβρίου 1963)
Εικόνα 2: ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-1 (Τσίρειο στάδιο, 30 Σεπτεμβρίου 1982, Κύπελλο Κυπελλούχων UEFA)