Digital Heritage Research Lab

Με λαμπρό τρόπο έκλεισε το έργο ViMM -Virtual Multimodal Museum του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ στις Βρυξέλλες

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε, σε ειδική -για το σκοπό αυτό- συνεδρίαση, στις Βρυξέλλες, με την παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιστημονικής κοινότητας, το πρωτοποριακό και καινοτόμο Ευρωπαϊκό έργο Η2020 ViMM, που, με απόλυτη επιτυχία, ολοκλήρωσε, ως συντονιστής εταίρος,  το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ , υπό τη διεύθυνση του  Δρ. Μαρίνου Ιωαννίδη ( Ευρωπαϊκό Έργο ViMM –Virtual Multimodal Museum: Εικονικά Μουσεία www.vimm.eu).

Μια ακόμα Διεθνής επιτυχία της Κύπρου
στον τομέα της διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις αξιολογητές του έργου αυτού, εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για τα -ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου- ποιοτικά αποτελέσματα, ενώ η Ε.Ε. έχει επισημάνει, επανειλημμένα, την ευρωπαϊκή ,αλλά και παγκόσμια ,σημασία του έργου , που διαμορφώνει νέα Πρότυπα στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ οι προτάσεις θα ενσωματωθούν πλήρως στην, υπό διαμόρφωση, πολιτική της Ε.Ε. ,για το χρονικό διάστημα 2021-2027.

Ένα σπουδαίο έργο-εργαλείο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από το ΤΕΠΑΚ ανακοινώνεται ότι το Η2020 ViMM είναι το μοναδικό Έργο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο εγκρίθηκε, στον συγκεκριμένο τομέα των Εικονικών Μουσείων, το έτος 2016, με χρηματοδότηση 1.3 εκατομμύρια Ευρώ, για την περίοδο 2016-2019.

Ο απώτερος στόχος του Έργου ήταν να χαράξει την Πολιτική και να θέσει τις Προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομίας για το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Ορίζοντας Ευρώπης – Horizon-Europe 2021-2027).

Τα εξαίρετα αποτελέσματα του έργου είχαν σαν αντίκτυπο, σε μια ειδική τελετή, στις 9 Απριλίου 2019, στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώπιον τριών Ευρωπαίων Επιτρόπων,  να υπογράψουν την πρόθεση και το ενδιαφέρον τους να εργαστούν στο συγκεκριμένο τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομίας (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/digital-day-2019).

Στο έργο ViMM συμμετείχαν επτά (7) εταίροι, από αντίστοιχες διαφορετικές χώρες της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία), που προέρχονταν από τους τομείς των Εικονικών Μουσείων και Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομίας  (Εκπαίδευσης, Έρευνας, Καινοτομίας, Βιομηχανίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Συντονιστή του Έργου ViMM του Horizon 2020, που ήταν το Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης), δόθηκε εντός του 2018, η μοναδική, σε όλο τον κόσμο, έδρα της UNESCO, στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά (UNESCO chair on Digital Cultural Heritage), όπως επίσης και η μοναδική Έδρα Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU-ERA Chair on Digital Cultural Heritage) με χρηματοδότηση 2.5 εκ Ευρώ, μόνο για το ΤΕΠΑΚ, μετά από πολύ αυστηρή επιλογή και ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενδιαφερόμενων απ’ όλο τον κόσμο.

Παγκόσμιο το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα του Έργου ViMM

Σημειώνεται, ότι τα αποτελέσματα του έργου έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δημιουργεί νέα Πρότυπα και νέες πρακτικές στη δημιουργία και λειτουργία Εικονικών Μουσείων

Για τον λόγο αυτό , άλλωστε, ο συντονιστής του Έργου, Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, έχει προσκληθεί ως επίσημος ομιλητής από διάφορους φορείς, όπως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο, αλλά και σε δημοφιλή συνέδρια, όπως του Παγκοσμίου  Συμβουλίου Μηχανικών, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα, Σλοβενία στις 9 Απριλίου 2019 (https://www.wcf2019.org/), στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο GEORES2019, που διοργάνωσε το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, στις 9 Μαΐου 2019  (http://www.geores19.polimi.it/), ενώ υπάρχουν προσκλήσεις για παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου τον Μάϊο και Ιούνιο σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Να τονισθεί, επίσης, ότι η μεγάλη επιτυχία αυτών των αποτελεσμάτων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είχαν άμεση επίδραση στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, να διορίσει σαν Εθνικό συντονιστή  της Κύπρου στην Πανευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή CLARIN (https://www.clarin.eu/), τη νεοσυσταθείσα Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στο ΤΕΠΑΚ.

Οι τομείς στους οποίους η ΕΕ θα δραστηριοποιηθεί στο επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο είναι η 3Δ μαζική Ψηφιοποίηση και  η λεπτομερής τεκμηρίωση και αρχειοθέτηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας στην Europeana, τομείς στους οποίους το ΤΕΠΑΚ πρωτοπορεί και διαθέτει τεράστια εμπειρία.

Το ΤΕΠΑΚ πρωτεργάτης στα Πανελλήνια Συνέδρια  Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού των, ανά τον κόσμο, Ελλήνων και Κυπρίων, επιστημόνων , που ασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο, με την ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς   , είναι προγραμματισμένο στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα διεξαχθεί από τις 25-27 Σεπτέμβριου 2019, στην Αθήνα (οι εγγραφές άρχισαν), στις εγκαταστάσεις του  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (http://www.euromed-dch.eu/) και διοργανώνεται στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο  Δυτικής Αττικής, το ΤΕΠΑΚ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, όπου και  θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου ViMM και οι θετικές επιπτώσεις του στις διαμορφούμενες πολιτικές σε Ελλάδα και  Κύπρο, στον τομέα του Πολιτισμού

Η αναγνώριση του παγκόσμιου ρόλου του Εργαστηρίου – Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ στο χώρο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επιβεβαιώνει, όχι μόνο την αξία του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τη συστηματική, μεθοδική, πρωτοπόρα και καινοτόμα εργασία του όλα αυτά τα χρόνια, καθιστώντας την Κύπρο, παγκόσμιο κέντρο εξελίξεων στο χώρο της Επιστήμης, της Καινοτομίας, της Έρευνας και της διαμόρφωσης της παγκόσμιας πολιτικής στη διαχείριση και διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.

Η διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων και η υλοποίηση, με τον καλύτερο τρόπο, όλων των έργων, όχι μόνο παράγει εξαιρετικό, εθνικής σημασίας, έργο για την Κύπρο, αλλά δίνει ευκαιρίες απασχόλησης και σταδιοδρομίας σε δεκάδες νέους επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται σε ένα, υψηλής ποιότητας, περιβάλλον έρευνας και καινοτομίας.

You might be interested in …

Skip to content