Digital Heritage Research Lab

Αθρόα η προσέλευση στο περίπτερο της Έδρας #ΟΥΝΕΣΚΟ του #ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο της φετινής Βραδιάς του Ερευνητή

✔Αθρόα η προσέλευση στο περίπτερο της Έδρας #ΟΥΝΕΣΚΟ του #ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο της φετινής Βραδιάς του Ερευνητή

✔✔Παγκόσμια πρεμιέρα για τον Ψηφιακό Μηχανισμό των Αντικυθήρων

👉 Πέραν των 1900 επισκεπτών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Περίπτερο με Αρ. 13 και να μάθουν από κοντά για την ολιστική, ψηφιακή τεκμηρίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στο πλαίσιο της φετινής Βραδιάς του Ερευνητή, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία.

👉 Ειδικότερα, εκατοντάδες μαθητές από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Κύπρο αλλά και σημαίνουσες προσωπικότητες του τόπου όπως ο έντιμος Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρίας και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Σταύρος Μαλάς πέρασαν από το περίπτερο του Εργαστηρίου του ΤΕΠΑΚ, το οποίο εξειδικεύεται στη Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

👉 Το εν λόγω Εργαστήριο που έχει τιμηθεί με τις Έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά έχει τροχοδρομήσει πρωτοποριακές περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) όπως η τρισδιάστατη ψηφιοποίηση ολόκληρου του παραδοσιακού χωριού Φικάρδου, μεσαιωνικών κάστρων και μνημείων της Κύπρου και πολύτιμων αντικειμένων από συλλογές που εκτίθενται σε Μουσεία όπως το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.

👉 Στο πλαίσιο της φετινής Βραδιάς του Ερευνητή, αποτελέσματα αυτών των μελετών παρουσιάστηκαν στο κοινό μέσω προηγμένων τεχνολογιών όπως η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, εκτυπωμένα πιστά αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων κ.τλ. Παράλληλα, για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάστηκε η πρωτοποριακή και καινοτόμος εφαρμογή του Ψηφιακού Μηχανισμού των Αντικυθήρων καθώς και η πλατφόρμα της ολιστικής ψηφιακής καταγραφής και τεκμηρίωσης του χωριού Φικάρδου στην Κύπρο που είναι υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

👉 Οι μικροί μας φίλοι συνδύασαν εκπαίδευση με ψυχαγωγία βρίσκοντας απαντήσεις σε συναρπαστικά ερωτήματα όπως: Ποιος θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής στην Ιστορία, ποιο είναι το πραγματικό τους ζώδιο, πότε θα είναι η επόμενη έκλειψη ηλίου και Σελήνης, πώς υπολόγιζαν οι Αρχαίοι Έλληνες την ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μια απαραίτητη πληροφορία για να ενημερωθούν εκ των προτέρων οι απανταχού Έλληνες και να κηρύξουν εκεχειρία. Ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις στη ψηφιακή πλατφόρμα που για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάστηκε στη φετινή Βραδιά του Ερευνητή.

👉 Την ίδια ώρα, οι επισκέπτες του περιπτέρου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κι άλλες εφαρμογές που δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα για το αρχαίο κρασί της Κύπρου, για τα φορητά ρολόγια της αρχαιότητας που λειτουργούσαν με βάση το φως του ήλιου και για τον τρόπο που φτιάχνονταν στο νησί μας τα αρχαία νομίσματα.

👉 Η εκδήλωση Βραδιά του Ερευνητή, η οποία αποτελεί τη μεγάλη γιορτή της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης, διοργανώνεται στην Κύπρο από το 2006, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

  

  

You might be interested in …

Skip to content