Digital Heritage Research Lab

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με συντονιστή το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ

Πέραν των 250 εκπαιδευτικών από την Κύπρο και την Ελλάδα συμμετείχαν σε διαδικτυακό σεμινάριο που στόχο είχε την ενημέρωση των Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, αναφορικά με τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που προσφέρει η Europeana, η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, στον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης και αφήγησης.

Διοργανωτές του σεμιναρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 15 Απριλίου, ήταν η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (TEΠΑΚ), η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η Europeana και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις της Κύπρου (ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ).

Είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη στον τομέα της  Πολιτιστικής Κληρονομιάς παγκοσμίως παραχώρησε διαδικτυακό σεμινάριο προς τους εκπαιδευτικούς ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η Europeana αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια εικόνες, κείμενα, ηχητικά αρχεία, βίντεο και 3D αντικείμενα από χιλιάδες ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, αίθουσες τέχνης και οπτικοακουστικές συλλογές, υλικό που καθίσταται προσβάσιμο σε όλον τον κόσμο.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους και ψηφιακές εφαρμογές, ώστε να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τις πρακτικές διδασκαλίας στις νέες προκλήσεις. Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μάθησης, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και των εικονικών εκπαιδευτικών περιηγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, έγιναν αισθητά όσο ποτέ άλλοτε κατά την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19).

Το σεμινάριο χαιρέτισε και παρακολούθησε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, κ. Προδρόμος Προδρόμου. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων, Δρ Μύρια Βασιλείου, ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο Γενικός Διευθυντής της Europeana, κος Harry Verwayen, ο Δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και κάτοχος της έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των εμπειρογνωμόνων της Europeana, οι οποίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας της ψηφιακής βιβλιοθήκης, τις διαθέσιμες εκπαιδευτικές εφαρμογές καθώς και την έρευνα διεθνούς ομάδας εργασίας σχετικά με τις δυνατότητες της ψηφιακής αφήγησης.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο τον εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  9 Μαΐου προς τιμήν της ενότητας και της ειρήνης στην Ευρώπη και την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης #WorldArtDay, η οποία γιορτάζεται στις 15 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη και το σεμινάριο.

Κεντρικός συντονιστής της εκδήλωσης ήταν το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, που από την ίδρυση του το 2013 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει δυναμική παρουσία στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μοναδική στο είδος της Μελέτη σχετικά με την Ποιότητα στην Τρισδιάστατη Ψηφιοποίηση της Υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα της Ε.Ε (VIGIE 2020/654).

To Εργαστήριο σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκά ιδρύματα και πέραν των 100 εμπειρογνωμόνων στον συγκεκριμένο τομέα, κατάφερε να αντλήσει χρηματοδότηση για να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έχει σαν απώτερο στόχο τη χάραξη νέων προτύπων και κανονισμών στον τομέα της τρισδιάστατης καταγραφής της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3vhWXXd

Εξάλλου, την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εργαστήριο με στόχο την παραγωγική συζήτηση ειδικών σε τομείς όπως o πληθοπορισμός (crowdsourcing), η τρισδιάστατη μοντελοποίηση και τα πνευματικά δικαιώματα.

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί την απαρχής μια σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων για αυτό αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε ακολουθήστε την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στους παρακάτω συνδέσμους https://www.facebook.com/EU.Mnemosyne  , https://www.facebook.com/Unesco.DCH και https://twitter.com/UNESCO_DCH_ERA.

You might be interested in …

Skip to content